Antallet af kræftramte stiger

Sundhed, Arnanut 15, Brystkræft · 20/3-2007

- Alle kræftramte har mulighed for at snakke med os fra Neriuffiit. Det tilbud skal lægerne give, når de underretter den kræftramte person - men det kræver, at personen derefter selv henvender sig til os, siger formand for Neriuffiit.

Johanne Olsen, formand for Neriuffiit Kattuffiat, ønsker det bedste for de kræftramte.

- Kræft er en forfærdelig sygdom, og derfor ønsker vi fra forbundet, at kræftramte får den bedst mulige behandling. Vi kan ikke stå vagt og holde øje med, om sundhedspersonalet gør det rigtige. Men jeg er sikker på, at personalet i sundhedsvæsnet også vil det bedste for kræftpatienterne, siger Johanne Olsen.

Flere kræfttilfælde
Neriuffiit Kattuffiat har afdelinger i næsten alle byer. Grunden til at forbundet og afdelingerne ikke er så synlige i visse byer, er mangel på frivillige.
- Hvis vi var flere, ville vi være stærkere, siger Johanne Olsen.

Kræftramte har gennem Neriuffiit mulighed for at søge legater, som der bliver uddelt 50 af hvert år.

- Legaterne er hver på 3.000 kroner. Og hensigten med legaterne er, at den kræftramte skal bruge pengene til sig selv og sine nærmeste - for at komme lidt væk fra den triste hverdag; - altså, pengene skal være til glæde for den kræftramte, siger Johanne Olsen.

Neriuffiit har ud fra antallet af ansøgninger om legater lagt mærke til, at antallet af kræftramte stiger.

- Flere og flere søger om legater. Og det er især folk med livsstilsbetingede kræftformer som lunge- og leverkræft, der søger nu. Derfor er jeg glad for, at man i disse år sætter så meget fokus på, hvor farligt det kan være at ryge og drikke, siger Johanne Olsen.

Lokalafdelinger skal også selv tage initiativ
I det nye år begyndte brystkræftramte kvinder i Nuuk at mødes hver måned - for at udveksle erfaringer, men også for at snakke om, hvad man kan gøre for at forbedre forholdene for kræftramte.

- Vi håber, at vi senere hen kan forslå gode initiativer til landsstyret, siger Johanne Olsen. Hvis det går godt med gruppen, er det planen at danne andre grupper senere hen.

Neriuffiit holder generalforsamling i juni, hvor deltagerne skal diskutere, hvilke initiativer forbundet skal tage fremover.

- Jeg håber som formand, at flere lokalafdelinger selv kan starte initiativer for at gøre noget for, at de kræftramte har de bedste forhold i deres hjembyer, siger Johanne Olsen.

Tekst: Aminnguaq Dahl Petrussen

Din kommentar:

 1. Hej jeg er en ung pige på 23 der lige er blevet opereret for kræft i skjoldbruskirtlen og går nu og venter på behandling med radio jod behandling for de tilbageværenede kræftceller! har en lille pige på snart 2 år! er ikke medlem af nogen fagforening så kan ikke engang få det beløb der hedder engangssum ved kritisk sygdom!!!
  Så jeg ville hører om jeg var berrettiget til jeres legat, så jeg kunne forsøde tilværelsen lidt for min datter og jeg!
  Mvh Linda Hansen

  # Linda Hansen — 8/1-10
 2. Hej.
  Jeg er en 51 årig kvinde som lige er blevet opereret for brystkræft.
  Min økonomi er nærmest i ruiner, da jeg er overgået til kontanthjælp.
  Jeg ville høre om der er mulighed for mig at søge legat, da det ville kunne betyde jeg kunne få mulighed for at få lidt fornøjelse i hverdagen i en svær tid.
  Jeg er lige startet strålebehandling, og skal ydermere bruge penge på special sæbe, brysteholder mv. som jeg slet ikke kan tage penge ud af min egen økonomi
  Venlig hilsen
  Jytte Rückert

  # jytte ruckert — 19/4-10
 3. Hej.
  Jeg er en 51 årig kvinde som lige er blevet opereret for brystkræft.
  Min økonomi er nærmest i ruiner, da jeg er overgået til kontanthjælp.
  Jeg ville høre om der er mulighed for mig at søge legat, da det ville kunne betyde jeg kunne få mulighed for at få lidt fornøjelse i hverdagen i en svær tid.
  Jeg er lige startet strålebehandling, og skal ydermere bruge penge på special sæbe, brysteholder mv. som jeg slet ikke kan tage penge ud af min egen økonomi
  Venlig hilsen
  Jytte Rückert

  # jytte ruckert — 19/4-10
 4. hej jeg er en kvinde på 44 år som er blevet opereret for brystkræft og kræft i lymferne også lige efter 6 hårde kemo ture valgte min mand at forlade mig efter 28 år sammen jeg bor alene sammen med min datter så det ville hjælpe mig meget hvis jeg kunne få lidt til at forsøde min hverdag med venlig hilsen susanne cardel

  # susanne cardel — 20/4-11
 5. Hej. Min datter på 10 år fik konstateret Leukæmi d.14/10-10. Hun skal have kemo behandling i 2,5 år. Hun lever efter isolationsregler, 3 år fra behandlingsstart. Det vil sige at hun ikke må være offentlige steder pga smittefare. Hendes immunforsvar er defekt hele behandlingen pga Kemo. Jeg bor alene med hende og min anden datter på 6 år. Ville være dejligt og kunne forsøde deres hverdag, med de mange ønsker de har, i denne svære tid…
  MVH Tina

  # Tina Horn — 7/12-11
 6. Hej. Jeg hedder Patrick og er 17 år gammel. Jeg fik konstateret knoglekræft i april 2010, og blev erklæret rask april 2011. Jeg fik tilbagefald et par måneder efter, og har lige siden været igennem en masse kemobehandlinger. Jeg er langt fra færdig endnu, og jeg skal også igennem en større operation i nakken samt strålebehandling helt til sidst. Jeg er nu droppet ud af gymnasiet, da skolen stressede mig for meget samtidig med alle de behandlinger jeg skulle igennem. Så jeg ville høre om jeg var berettiget til et legat? Det ville være enormt dejligt, så jeg kan tænke på lidt andet end alt det hospital..

  Venlig hilsen Patrick

  # Patrick Lehnert — 7/2-12
 7. Hej jeg heder Tom , og har fået konstateret kraft på lunge som trykker på luftrøret og som har sprædt sig til leveren osse, fik at vide på sygehuset i næstved at mine chanser var meget små , da di ikke kunne obpore mig , med den kraftform , da det var småcelle kraft jeg hade men di tilbød at jeg kunne prøve at værre med i et internacional forsøg, med kemo som di er i gang med , og jeg har fået 10 gange kemo med det nu , og forsætter med det ,for kan det hjælpe mig så godt , og kan det ikke , så kan det eventuelt hjælpe andre fremover og så følger jeg at jeg har osse været med til at gøre noget godt , i min sidste tid, Hvis jeg kan få legatet vil jeg bruge det til at forsørge min tilværsel lidt

  # Tom Hemmingsen — 17/4-12
 8. Hej.Jeg hedder Mette og er mor til to små skønne drenge. Jeg blev i aug 2011 opereret for livmorhalskræft, overraskende efterfulgt af kemo og stråle beh. Efter 6 uger med efter beh, var jeg indlagt i 4 mrd med bivirkninger. Det var ufattelig hårdt at være væk fra min familie og psykisk hårdt at være afskåret fra “liver” på den måde. Jeg blev udskrevet i jan og startede genoptræning i feb. Min genoptræning er nu ved at være slut og jeg nyder min familie.. Men drømmer om at gi mine børn en helt igennem fortjent skøn ferie sammen med deres “raske” og tilstedeværende forældre.
  Håber i kan hjælpe mig med at gøre mine drenge lidt gladere :)
  Mange smil og hilsner
  Mette Schlüter

  # Mette Schlüter — 22/4-12
 9. HEJ.JEG ER EN 58 KVINDE,SOM D.26-7-2011.FIK FJERNET VENSTRE LUNGELAB,GRUNDET EN ONDARTET TUMOR,PÅ 3,5CM. OPRATIONEN BLEV FORETAGET PÅ RIGSHOSPITALET.JEG HAR STADIG EN DEL PROBLEMER MED MIN LUNGE FUNKTION .JEG GÅR TIL KONTROL HVERT HALVE ÅR,OG HÅBER IKKE AT DER KOMMER FLERE TUMORER.MEN JEG ER ANGST.JEG ØNSKER AT SØGE DERES LEGAT,DA JEG ER PÅ FØRTIDSPENSION,OG ØNSKER EN CYKEL SÅ JEG KAN FÅ LIDT MOTION.MVH.SUSANNE NIELSEN.

  # SUSANNE LILLI NIELSEN. — 13/5-12


Allaasaserisatit nassiutsinnagit kisitsisit naqinnerillu uuma ataaniittut allaqqaartariaqarpatit.
Inden din kommentar kan blive vist, skal du indtaste tallene og bogstaverne nedenfor.
Kisitsisinik naqinnernerlu nutaanik pisariaqartitsiguit una tooruk.
Klik her hvis du har brug for en ny bogstav-/tal-kombination.

Kisitsisit naqinnerillu suuneri tusaakkit
</br>Lyt til tal-/bogstav-kombinationen